Leendő elsősöknek - Sikos-Szabó Gyöngyi

Kedves Szülők! Kedves Leendő Első Osztályos Gyerekek!

Sikos-Szabó Gyöngyi vagyok, a 4. b osztályfőnöke és a következő tanév 1. b osztályának leendő tanítója. A jelenlegi helyzet sajnos egyelőre nem engedi meg, hogy személyesen találkozzunk, ezért írásos formában szeretnék bemutatkozni.

Pár gondolat magamról és a családomról

Egy Győr környéki településen élek férjemmel, kislányommal, Pankával-aki a gyakorlós diákok csapatát erősíti a 3. a osztályban- és Jimmy nevű mentett kutyusunkkal. Szabadidőmben szeretek kirándulni a családommal, olvasni, filmet nézni, zenét hallgatni, nagyokat sétálni Jimmyvel.

Pályám és életutam

 2001-ben végeztem tanítóként a NYME Apáczai Csere János Főiskolai Karán, Győrben. 2008-ban grafológus diplomát szereztem, 2020 nyarán pedig fejlesztőpedagógus szakvizsgát tettem.

2001 őszétől kezdtem el tanítóként dolgozni a Radnóti Miklós Általános Iskolában. Innen jelentkeztem 2015-ben a SZE Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskolába. Régi álmom volt, hogy gyakorlós tanító legyek, és nagy örömmel tölt el, hogy itt nevelhetem és egyengethetem osztályfőnökként a rám bízott gyermekek útját.

Pályám során sok mindent kipróbálhattam. Voltam napközis tanító, iskolaotthonos osztályban osztálytanító, történelemtanár 5-6. osztályban. Tanítottam „kisfelmenőben”- csak 1-2.osztályban, aztán csak 3-4. osztályban- és „nagyfelmenő” rendszerben, 1-4. osztályban is.

Legjobban a „nagyfelmenőt” szeretem, amikor első osztálytól négy tanéven át együtt dolgozhatok a gyerkőceimmel. Jelenlegi osztályommal is elsőtől alkotunk egy közösséget. Számomra hatalmas élmény látni, ahogy az olvasás és írás megtanulása után, hogyan válnak diákjaim egyéniséggé, hogy mennyit változnak négy év alatt, mennyit fejlődnek. Mostani tanítványaimmal annyira összetartó közösséggé fejlődtünk, hogy nehéz szívvel fogok megválni Tőlük, ugyanakkor izgatottan várom is, hogy újra átélhessek négy örömmel és kihívásokkal teli tanévet leendő osztályommal.

Hogyan dolgozunk, élünk, támogatjuk és segítjük egymást az osztályunkban?

Csapatokban ülünk, dolgozunk, éljük a mindennapjainkat. Így megtanul mindenki alkalmazkodni a másikhoz, könnyebben megismerjük és elfogadjuk egymást. Senki sincs egyedül, odafigyelünk egymásra. Aki segítséget igényel, nem csak tanítójától, hanem társától is megkaphatja. Ugyanez vonatkozik a figyelemre, irányításra. Sokszor szívesebben veszik a kis diákok társuk irányítását, segítségét, elismerését, mint a felnőttekét. Éppen ezért a gyerekekkel TEAMekben dolgozunk határozott, de a kreativitásnak teret adó tanítói irányítás mellett.

Nagy hangsúlyt fektetek a pozitív megerősítésre, a szabályok következetes betartására. Mindezt szeretettel, a bizalom erejével, jutalmazással, motiváló feladatokkal szeretem elérni, mintsem büntetéssel. Fontosnak tartom az újszerű, kooperatív módszerek alkalmazását a tanórákon, amelyek gondolkodtatnak, együttműködésre serkentenek. A mai felgyorsult, kitárult digitális világban szerintem ezekre nagy szükség van.

A Mozaik Kiadó tankönyveit használjuk, amelyeknek minden egyes feladata és oldala megtalálható az interaktív táblánkon, így leginkább ott dolgozunk, a hagyományos krétás táblát nagyon ritkán használjuk.

Hitvallásom képekben


                                             [1]

 

Kedves Leendő Elsősök! Legyetek Ti is gyakorlósok! Várunk Benneteket!

[2]

Győr, 2020. november 23.

 

                                                                                                          Szeretettel: Gyöngyi néni

SZIRÉN online katalógus

                         

Gyakorlós Alapítvány adószáma

15308902-4-08