Leendő elsősöknek - Kovács Henriett

Kedves Szülők!

 

Sok szeretettel és tisztelettel köszöntöm Önöket. Sajnos a rendkívüli járványhelyzetre való tekintettel nincs arra mód, hogy az iskolában személyesen is bemutatkozhassak Önöknek és találkozhassak kisgyermekükkel.

Ebben a levélben szeretnék néhány információt megosztani magamról. Kovács Henriettnek hívnak, és 1998 óta dolgozom pedagógusként. Boldog családban élek férjemmel és két fiammal. Gyermekeim már nagyok, élik az egyetemisták és a gimnazisták életét.

A pályám elején főként a 3. és 4. osztályos kisdiákokat tanítottam, mindvégig osztályfőnökként és osztálytanítóként tevékenykedtem. Nagy örömömre szolgál, hogy az utóbbi 10 évben a legkisebbeket vezethetem be az olvasás, az írás és a számolás csodálatos, varázslatos világába! Nagyon szerencsésnek érzem magamat, és hálás vagyok azért, hogy a legkisebbek oktatásával telhetnek a napjaim. A tanítás számomra az öröm forrása, s a munkám egyben a hobbim is. Minden évben, amikor a kis elsősökkel elkezdjük a közös tanulást egy hosszú utat járunk be. Számomra óriási kincs a gyermek, aki alig lépi át az óvoda kapuját és egy év múltán, olvasni, írni, számolni tudó kisdiákként megy el a nyári vakációra.

Néhány módszertani gondolatot is szeretnék Önökkel megosztani. A hang- és betűtanítást a hangoztató-elemző- összetevő módszer alapján tanítom. Szótagolva tanulunk olvasni, ez nagyon fontos, hiszen nemcsak a magyar nyelv struktúrájához ez áll a legközelebb, de a biztos helyesírás alapjait is ekkor fektetjük le. Nagy gondot fordítok az óvoda és az iskola közötti átmenet zökkenőmentessé tételére. Az első hónapokban sem szűnik meg az óvoda varázslatos világa, hiszen rengeteget játszunk, játszva tanulunk. Fontosnak tartom, hogy a kicsik örömmel jöjjenek nap, mint nap iskolába, és élményekkel gazdagodva térjenek haza. A tananyagot nagyon kis lépésekben sajátítják el a gyerekek. Lassan, de alaposan haladunk a betűk, számok világában előre. Mint, ahogy egy kis fejlődő növényt sem öntünk nyakon egy jókora vödör vízzel, úgy a gyerekekbe is cseppenként, de folyamatosan adagoljuk a tudást. Több évtizedes tapasztalat mondatja velem, hogy a lassú, de alapos, következetes munka meghozza a gyümölcsét. Az 1. és 2. évfolyamon a cél, a biztos alapok lefektetése, egyfajta eszközszintű tudás megszerzése, amire a későbbiekben lehet építkezni.

Pedagógiai alapelveim közé tartozik a szeretetteljes szigor. Úgy érzem és tapasztaltam, ha egy kisgyermeket szeretet vesz körül, melyhez még egy következetes rend is társul, akkor a gyermek biztonságban érzi magát. A biztonság pedig óriási motivációs tényező, amely a sikeres, örömteli tanulás kulcsa. A gyermekekből áradó szeretet pedig visszahat az én munkámra is.

A legkisebbek tanítása mellett nagy örömmel kapcsolódok be a jövő tanítóinak a szakmai képzésébe is. Immáron tíz éve szakvezető pedagógusként próbálom meg átadni a tanítói hivatás szépségeit. A hallgatókkal és a gyerekekkel végzett munka teszi teljessé a napjaimat. Azért, hogy még tökéletesebben tudjam a főiskolai hallgatókat támogatni, felkészíteni a hivatásukra, 2018-ban pedagógus szakvizsgát szereztem a Széchenyi István Egyetemen, mentorpedagógusi szakirányon.

 

Kedves Gyerekek! Kedves Leendő Tanítványaim!

Hozzátok is szeretnék néhány kedves szót szólni. Sajnos nem tudunk személyesen találkozni és a Varázsláda foglalkozásokon varázslatosakat játszani, de ígérem, mindent be fogunk pótolni, amikor ősszel megkezdjük a közös tanulást. Ehhez Berci törpe is nagy segítségünkre lesz! Addig is teljenek napjaitok sok játékkal az oviban, hallgassatok sok mesét, és készítsétek el édesanyátokkal, édesapátokkal a küldött meglepetéseket! Készüljetek az iskolára!

 

Minden kedves leendő elsős gyakorlós kisdiákot szeretettel várok a 2021/2022-es tanévben!

 

Tisztelettel és üdvözlettel: Kovács Henriett

                                         tanító néni

SZIRÉN online katalógus

                         

Gyakorlós Alapítvány adószáma

15308902-4-08