Természettudatosság a Gyakorló Iskolában

Ökoiskolások csatlakoztak a Nolato Magyarország Kft. idei faültetési akciójához. A Széchenyi István Egyetem Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola 4.a osztályos diákjai 35 kőrisfát ültettek el kertészek segítségével.

A Nolato Magyarország Kft. belső és külső környezetére egyaránt igényes vállalkozásként kiemelt figyelmet fordít környezetének védelmére: folyamatosan gondozza és szépíti telephelyének környezetét. A cég különösen odafigyel arra, hogy a beruházásaik és fejlesztéseik miatt kivágott minden egyes elöregedett fa helyett négy új facsemetét ültet. Ehhez a programhoz tartozik az őszi faültetés is, melyhez idén a győri gyakorlós tanulók és tanítóik is csatlakoztak.

A munkálatok során idén 35 darab, 14-16 centiméteres körátmérőjű kőrisfa csemetét ültetettek el a Nolato telephelyén, ami tervszerű folytatása a korábban megkezdett parkosításnak és jól beleillik az iskola ÖKO-programjába is. A gyermekprogramokat is előnyben részesítő vállalat a faültetést követően tízórain látta vendégül az iskolásokat, majd megmutatták nekik, milyen munka folyik az üzemben. A gyárlátogatás során a diákok ízelítőt kaptak abból, hogy a Nolato hogyan gondoskodik gyártása során is a környezeti fenntarthatóságról, többek között azzal, hogy csak zöld energiát vásárol és minden hulladéka újra feldolgozásra kerül, a termelés során keletkező selejtet és hulladékot saját gyártásban hasznosítják újra.

A gyárlátogatást követően a gyerekek a cég támogatásának köszönhetően a FUTURA Interaktív Élményközpontban szerezhettek további természet közeli élményeket.

Somosfalviné Fehér Gabriella-osztályfőnök

 

Az itt eltöltött időről a gyermekek fogalmazást is készítettek:

A kirándulás

Egy szép őszi napon Huba apukája meghívott minket gyárlátogatásra a Nolatoba és a Futurába.

Először a gyár udvarában ültettünk fákat. Gumikesztyűt vettünk és elkezdtünk ásni. Miután kiástuk a gödröt beletették a fát. Akkor megint jött a munka. Be kellett temetnünk a gödröt. Későn jött a riporter, ezért még egy fát el kellett ültetnünk. Még metszettünk is. Ezután bementünk a gyárba. Ott kaptunk finom reggelit. Adtak védőfelszerelést. Lehetőségünk volt a gyár egyik részét megtekinteni. Láttuk, hogy hogyan készül a vécépapíradagoló és a szappanadagoló. A raktárban láttunk egy érdekes targoncát. Azután mentünk a Futurába. Ott megnéztük az összes érdekességet és két előadást is láttunk. Eközben lehetőségünk nyílt az evésre is. Miután megnéztünk minden érdekességet hazaindultunk. A szüleink már az iskola előtt vártak minket.

Ez a kirándulás nagyon jó volt és nagyon elfárdatunk.

Varga Lili 4. a osztály

 Munka és tudomány

Az osztályunk meghívást kapott egy gyárlátogatással egybekötött tudományos és szórakoztató játszóházba

Reggel korán elindultunk, de sajnos elkéstünk. Mosonmagyaróváron először egy faültetésen vettünk részt, melyen egy kertész segített bennünket. A műanyagfeldolgozó üzemben tízóraival fogadtak minket. Míg mi ettünk bemutatták nekünk a gyárban készített tárgyakat és ezekhez használt anyagokat. Köpenyt és cipővédőt kaptunk, hogy beléphessünk az üzem területére. Nagyon sok érdekességet láttunk odabent, például hogyan lesz egy műanyagdarabból egy praktikus kéztörlő tartó. Láttunk targoncát, ahogy rakodik, nekem ez tetszett legjobban. Innen a Futurába menetünk, ahol érdekes fizikai és kémiai kísérleteket láthattunk és sok mindent kis is próbálhattunk. Még csillagászati bemutató is volt. A hazafele vezető út is izgalmas volt, mert Matyi és Géza összevesztek a buszon.

Sok élménnyel gazdagodtunk, és még tanultunk is belőle.

Tóth Zekő 4. a osztály

SZIRÉN online katalógus

                         

Gyakorlós Alapítvány adószáma

19111919-1-08

Véradás 2019. március 27. 10:00 - 16:00