Kutatók napja 2017

Ha felnövök, én is kutató leszek!”

Kiskutatók a Gyakorló Iskolában

 

A címben található mondat többször elhangzott tanulóink szájából az idei Kutatók napján.

2017. szeptember 29-én a Széchenyi István Egyetem Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola a Kutatók napja programsorozat szerves része volt.

Diákjaink mindenki számára érdekes, játékos, tudományos, és izgalmas programokon vehettek részt reggel 8 órától 12 óráig iskolán belül és kívül.

A délelőtt folyamán az alsó tagozaton az első három évfolyam az Apáczai Kar szervezésében képesség és készségfejlesztő programon volt, mely az Erdők Hetéhez kapcsolódott. Játékos foglalkozásokon keresztül ismerkedtek meg az erdő szintjeivel, élőlényeivel, kirándulás adta lehetőségeivel, valamint a tűzgyújtás szabályaival. Mindezek mellett iskolatörténeti bemutatót is láthattak, mely által megismerkedtek régi taneszközökkel, tanteremmel és a várva várt palatáblával.

Szintén a délelőtt folyamán a 4. évfolyamosok és iskolánk felső tagozata intézményünkben megrendezett előadásokat, bemutatókat tekinthettek meg. Bemutatkozott a Magyar Vöröskereszt. Bevezették őket a „Hídépítés”, a méhészet, a hajfonatok, és az ápolt bőr rejtelmeibe. Megismerkedhettek a Széchenyi István Egyetem SZEnergy Team elektromos kisautóival, melyek vezetését ki is próbálhatták. Szintén a Széchenyi István Egyetem szervezésében a SZEngine Motorfejlesztési csapat és Arrabona Racing Team járműfejlesztő csapat bemutatóját láthatták csillagászati bemutatóval egybekötve. Az egészség jegyében gerinctorna volt. A társadalmi szabályok betartásra egy igazi bíró hívta fel a figyelmet. A felelősségvállalásról a Győri Állatmenhely és egy tűzoltókocsi gondoskodott. A napból a játékos nyelvtanulás sem maradt el.

A délután folyamán iskolánk 3.a. és 4.b. osztályos diákjai a Széchenyi István Egyetem szervezésében megrendezett Kiskutatók akadályversenyén versenyzett, melynek keretén beül bepillantást nyerhettek egyes tudományokba, kísérletekbe, illetve játékos feladatmegoldásokat teljesíthettek, nem akármilyen eredménnyel. Iskolánk ezen a versenyen első helyezettet ért el a 7-10 éves kategóriában, melyet a 4.b. osztály tanulóinak köszönhetünk.

Izgalmakkal, jókedvvel, játékkal, sok érdekességgel, ismeretszerzéssel és élményekkel teli napot zártunk.

S mi volt a legjobb? Ezen a napon mindenki egy kicsit kutató lehetett. Még ha ez csak egy napig tartott...

Írta: Rumi Barbara

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SZIRÉN online katalógus

                         

Gyakorlós Alapítvány adószáma

19111919-1-08

A Magyar Regionális Tudományi Társaság XV. vándorgyűlése 2017. október 19. - 2017. október 20.
Őszi szünet a Gyakorló Iskolában 2017. október 30. - 2017. november 3.
Szenátusi ülés 2017. október 30. 14:00 - 16:00
Levelezős konzultációs hétvége 2017. november 10. - 2017. november 11.