Barcelonában magyarul Gykorlósként

Barcelonában magyarul Gyakorlósként…

 A Barcelonai Magyar Konzulátus és a Széchenyi István Egyetem Apáczai Kar közös szervezésében idén már harmadik alkalommal tartottak Spanyolországban élő magyar családok gyerekeinek Magyar Tábort, melyen a Gyakorló Iskola is képviseltette magát. Barcelonában, s a környékén élő magyar családok kezdeményezték ezt a programot 3 évvel ezelőtt. A konzulátustól kértek segítséget gyerekeik magyar oktatására, nevelésére, magyarságuk megtartására, mivel a létszám miatt állandó magyar iskolát nem tudnak kint működtetni. Idén 6 főiskolai hallgató és három kísérőtanár, köztük egy Gyakorló iskolai pedagógus gondoskodott a 27 gyerekről.

A projektbe való meghívásomat a megtiszteltetésen túl küldetésnek, pedagógus életpályám gazdagításának érzem. Gyakorlóiskolai szakvezető tanárként, főiskolai hallgatókkal külföldön élő magyar gyerekeket tanítani, ez szakmai beteljesülés „-írta beszámolójában Milbik László a Széchenyi István Egyetem Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola tanára.

A tábor helyszíne a Mas Po Canado patinás nyaralója volt. Az ott élő gyermekek számára gazdag programsorozattal készültek a szervezők. Kézműves foglakozásokon rajzoltak, festettek, vágtak, ragasztottak, varrtak, hímeztek a magyar hagyományoknak megfelelően. Irodalmi foglalkozásokon magyar írók, költők életével, műveivel ismerkedhettek meg, a szünidő lévén kicsit lazábban, játékosabban, de nagyon értékesen. A zenei nevelésben Kodály és Bartók örökségét, általuk gyűjtött népdalokat tanítottak és moldvai, rábaközi s csallóközi táncokat jártak. Közösségépítő, jellegzetes tábori játékokat is tanulhattak. Ezek között voltak, ügyességi, gyorsasági, erősségi, szórakoztató jellegűek egyaránt. Mindezekben gyakorolhatták anyanyelvüket, ápolhatták nemzeti kultúrájukat, kiélhették magyarságukat. A programokat a tengerparti kirándulás színesítette, ahol önfeledt volt a kikapcsolódás.A gyerekek a kiérkező magyarokkal magyar nyelven, egymás között azonban néha spanyol nyelven beszéltek. Szakmailag mindenkinek nagy tapasztalatszerzési lehetőség volt, a gyerekek pedig élményekkel gazdagon várják a folytatást jövőre.

 Írta Rumi Barbara Milbik László beszámolója alapján

SZIRÉN online katalógus

                         

Gyakorlós Alapítvány adószáma

19111919-1-08

Ügyelet a Gyakorló Iskolában 2018. július 20. 08:00 - 16:00
Áramszünet 2018. augusztus 10. 07:00 - 15:00